A pincészet alapítója és névadója, Szűcs Ferenc (1969–2023) a 2010-es évek elején vásárolta első szőlőjét a tállyai Bohomály dűlőben. Első palackozott bora 2012-ben készült el. Társaival 2012-ben hozta létre a Tállya Wines szövetkezetet, együtt készítették el a Tállya bort. Ma 7 hektáron műveljük biominősítésű szőlőinket, melyek történelmi első osztályú dűlőkben terülnek el. A kiváló  vulkanikus talaj igen minerális és vastag borokat ad.2019-ben költöztünk Honvéd utcai telephelyünkre, ahol a palackozást kivéve az összes borászati műveletet magunk végezzük. Borainkat a ház alatti többszáz éves pincerendszer járataiban érleljük a legmagasabb minőség elérése érdekében.

DŰLŐINK
.

BOHOMÁLY (BOHOMÁJ)


Az 1737-ben megjelent Bél–Matolay-féle – a világon az első – dűlőklasszifikációban első osztályú, ún. grand cru területként említik. A vulkáni hegy lábánál, a település szomszédságában fekszik. Ebben a dűlőben furmintot és a borvidéken ritkaságnak számító kékfrankost szüretelünk 40 éves szőlőtőkékről. A pincészet alapítása (2012) óta minden évben elkészül a Bohomály dűlőszelektált száraz furmint, jellegzetes gyümölcsös és ásványos jegyekkel, feszes savakkal.

HASZNOS


Történelmi első osztályú, a legnagyobb tállyai dűlő, az egykori vulkán magasabban fekvő részén. Elnevezése, amely a kiváló termőterületre utal, már a 15. században felbukkant egy adásvételi szerződésben. Talaja felaprózódott riolittufa, melyben egyéb ásványok, kőzetek is megjelennek (andezit, kvarc, mészkő), jellegzetes karaktert adva az innen palackozott furmint boroknak.

MULATÓ


A dűlő Tállya község északi határában fekszik, a Bohomály szomszédságában. Talaja is hasonló, riolittufa, barna erdei talajjal.

Az új telepítésű szőlőből furmintot szüretelünk. Dűlős bor innen nem készül, termése évről évre a birtokborba és a Tállya borba kerül.


.

PATÓCS


Az első osztályú szőlő a tállyai Patócs-hegy magasabb részén fekszik, talaja a vulkáni tevékenységnek köszönhetően riolittufa, amely a folyamatos kimosódás miatt sziklamezőt, kőtengert alkot. Első említése a 17. század elején tűnik fel egy összeírásban Patocz alakban. A kassai Patócs család tulajdona volt ekkor.

SOMSZÖG


Nyugati fekvésű, első osztályú, grand cru terület, amely a szomszédos dűlőkhöz hasonlóan gyümölcsös és egyben ásványos borokat ad. Talaja vulkáni eredetű riolittufa. Pincészetünk ebben a dűlőben szüretel a furmint mellett hárslevelűt, amely a tokaji borvidék másik jellegzetes szőlőfajtája. Neve először a 16. században bukkan fel, ekkor még csak a déli részét nevezték így, a felsőbb fekvésű volt a Hegyes.

TÖKÖS-MÁL


A Bohomály mellett fekvő terület, amely a borvidék egyik legértékesebb dűlője. Neve először 1481-ben bukkan fel Thwkwsmal alakban. Dél-nyugati fekvésű, melegebb klímájú. Így nem csoda, hogy a Bohomályhoz hasonlóan nevében a mál, máj délre néző napos hegyoldal jelentésű szó szerepel. Talaja riolittufa.